کتابخانههای امروزی، تنها محلی برای امانت دهی و مطالعه کتاب نیستند، کتابخانه امروز به عنوان یک پایگاه اجتماعی درحال فعالیت است و بیش از ۶۰ فعالیت علمی، فرهنگی و هنری در کتابخانهها اجرا میشود.
کتابخانهها دیگر مکانی ساکت و آرام نیستند، این تصور که باید وارد کتابخانه شده و در سکوت کتابی را به امانت بگیرید و بازگردید اشتباه است، اگر امروزه وارد کتابخانهها شوید قطعا حضور کودکان، نوجوانان، جوانان و حتی پدران و مادران در دورهها و کارگاههای قصهگویی، اوریگامی، نمایش خلاق، رباتیک، عکاسی، مهارت آموزی، جلسات مشاوره، شعرخوانی، نشست کتابخوان، معرفی کتاب و…. را مشاهده خواهید کرد.
اقدامات نوین در کتابخانهها درحال انجام است و این اقدامات در کتابخانههای عمومی استان زنجان نیز مشاهده میشود، ولی متاسفانه بخش زیادی از جامعه از خدمات نوین کتابخانه آگاهی نداشته و تصور آنها از کتابخانه همچنان محلی ساکت و خلوت است.
در کنار برگزاری دورههای آموزشی مختلف در کتابخانه، بخشهای جدید همچون هدهدسفید، کلینیک تخصصی خواندن، کتابخانه مادر و کودک، ساختکده، اتاقهای مطالعه گروهی، اتاقهای علم و خلاقیت، اتاقهای مطالعه وی آی پی و… نیز به برخی از کتابخانههای استان زنجان نیز اضافه شده و یا درحال ساخت است.
هر ساله به مناسبت سالروز تاسیس نهاد کتابخانههای عمومی در ۱۷ اسفندماه طرح کتابخانهگردی در کتابخانههای منتخب استان زنجان نیز اجرا میشود و به این بهانه مسئولان استانی و شهرستانی در کتابخانههای عمومی حضور یافته و با خدمات نوین کتابخانهها آشنا میشوند.
در نگاه اول به نام اتاقهای کتابخانه با عناوین جدیدی مواجه میشویم همانند اتاق مطالعه گروهی، مسئول کتابخانه از اقدامات نوین و تاثیرات فرهنگی کتابخانه در منطقه صحبت میکند که نشان از پیشرفت و تغییر رویکرد کتابخانههای عمومی در استان زنجان دارد، فضای حاکم بر کتابخانههای عمومی سکوت نیست و اعضای کتابخانهها وارد کتابخانه شده و تقاضای برگزاری دوههای آموزشی مختلف را دارند.
افتتاح کتابخانه در مناطق محروم شهری نیز فرصت بسیار خوبی برای مردم آن منطقه برای پیشرقت، افزایش آگاهی و استفاده از امکانات و خدمات نوین محسوب میشود.
محمد رضاخانی مدیرکل کتابخانههای عمومی استان زنجان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، درباره خدمات نوین کتابخانهها، اظهار میکند: رویکرد کتابخانههای عمومی از رویکرد سنتی خود خارج شده و شاهد هستیم که کتابخانهها کارهایی فراتر از چیزی که هستند انجام میدهند و امروز به یک باشگاه امن اجتماعی تبدیل شدهاند. امروزه شاهد ایجاد تحول و نگاه جدیدی در کتابخانهها هستیم، کتابخانهها بزرگترین شبکه خدمات رسان پایدار فرهنگی هستند.
وی با بیان اینکه در دسترس بودن و راحتی در استفاده نیز از ویژگیهای کتابخانهها است، میافزاید: درحال حاضر در استان زنجان ۱۰۴ باب کتابخانه عمومی وجود دارد.
این مسئول با بیان اینکه در اکثر کتابخانهها مشاوران حضور داشته و بحثهای خانواده محور اجرا میکنند، تصریح کرد: درحال حاضر اولین کتابخانه تخصصی کودک در کتابخانه موسوی گلشهر با رویکرد جدید به خدماترسانی میپردازد، با اتمام بازطراحی کتابخانه روزبه اولین کتابخانه مادر و کودک استان نیز به بهرهبرداری خواهد رسید.
رضاخانی با بیان اینکه درحال بازطراحی کتابخانه سهروردی به عنوان قدیمیترین کتابخانه زنجان هستیم، ادامه میدهد: به زودی اولین کلینیک تخصصی خواندن در کتابخانه سهروردی افتتاح خواهد شد. همچنین بازطراحی چندین کتابخانه دیگز نیز در دست اقدام است.
کتابخانه وارد بحث کسبوکار شده است
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان زنجان عنوان میکند: از دیگر خدمات نوین کتابخانهها میتوان به اقدامات مربوط در حوزه کسبو کار با همکاری ارگانهای مربوطه اشاره کرد، با برگزاری کارگاه های آموزشی با همکاری فنی و حرفهای در زمینه خیاطی، قالی بافی، گلیم بافی و…. سعی در ایجاد اشتغال نیز داریم.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان زنجان نیز در حاشیه برنامه کتابخانهگردی، اظهار میکند: با توجه به رویکرد جدید کتابخانهها بهترین شرایط برای فرهنگسازی مهارت، تغییر فرهنگ کار و مشاورههای شغلی ایجاد شده است.
محمدرضا انصاری میافزاید: رویکرد جدیدی که در کتابخانهها شکل گرفته بسیار ارزشمند است، درحال حاضر شاهد این هستیم که کتابخانهها وارد حوزه مهارت آموزی و آشنایی با مشاغل شدهاند. کتابخانه دیگر محلی صرفا برای مطالعه و نگهداری کتاب نیست.
وی با بیان اینکه با توجه به رویکرد جدید کتابخانهها بهترین شرایط برای فرهنگسازی مهارت، تغییر فرهنگ کار و مشاورههای شغلی برای خانوادهها در کتابخانههای عمومی ایجاد شده است، میگوید: آمادگی لازم برای برگزاری ورکشاپها، مشاوره و هدایت شغلی در کتابخانه علامه شیخ عبدالکریم زنجانی را داریم.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان زنجان نیز درباره کتابخانه هدهد سفید، بیان میکند: درحال حاضر با بازسازی صورت گرفته در کتابخانه سید افضل موسوی زنجان، دو بخش مجزا کودک و نوجوان در کتابخانه وجود دارد که بخش کودک کار خود را آغاز کرده است.
حسین رحمانیزاده میگوید: بخش نوجوان کتابخانه نیز با رویکرد جدید تبدیل به ساختکده و اتاق علم خواهد شد، ساختکده در راستای نیازهای نوجوانان برای پیاده سازی ایدههایشان در زمینه رباتیک، الکترونیک، صنایع ظریف چوبی و… عمل خواهد کرد.
انتهای پیام